Yin & Yang glas sculptuur

54,90

De met zwart/witte lijnen glas sculptuur verbeeld de Yin & Yang tussen de dansers.

Elke glassculptuur is een uniek kunstwerk doordat het handgemaakt is.

Dit mooi kunstwerk is 30 cm hoog.

Uitverkocht

Yin & Yang glas sculptuur

Yin en yang zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn.

Het yin-yangsymbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij yin vrouwelijkheid (aarde, koude, het noorden, vochtigheid) symboliseert en yang mannelijkheid (hemel, warmte, het zuiden, droogte). Het zijn echter niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden.

De met zwart/witte lijnen glas sculptuur verbeeld de Yin & Yang tussen de dansers.

Elke glassculptuur is een uniek kunstwerk doordat het handgemaakt is.

 

Leuke “wist je datjes” over glas:

  • Wist je dat glas al zo oud is als de aarde?
  • En dat glas in de natuur gevonden wordt in de lava van vulkaanuitbarstingen?
  • Wist je dat dit zwart is en obsidiaan heet? (natuurlijk ook verkrijgbaar bij Pranapuur)
  • Wist je dat er op de maan ook glas aanwezig is? In de maanstenen die meegenomen zijn door astronauten zijn kleine, glazen kraaltjes te vinden. Het zijn stukjes gesmolten stof en steen, ontstaan bij meteoriet-inslagen.
  • Wist je dat in de eerste eeuw voor Christus het glasblazen werd uitgevonden? Waarschijnlijk waren de eerste glasblazers Syriërs.
  • Wist je dat de grondstof van glas voornamelijk zand is? Het wordt gemengd met kalk en soda en verhit tot zo’n 1500 graden. Dan smelt het en kan bijvoorbeeld uitgegoten worden tot glasplaten.
  • Wist je dat van oudsher meest bekende glasstad in Nederland Leerdam is? Hier wordt sinds 1765 glas gemaakt.

 

De techniek van het glasblazen uitgelegd

Glasblazen aan een brander gebeurt door ronde glazen buizen in de vlam van een gasbrander te houden. Wanneer de temperatuur juist is blaast men lucht in de buis terwijl men regelmatig de buis blijft draaien.

Een andere wijze om glazen voorwerpen te maken is die van massieve glazen staven in een vlam te houden en dan bij de juiste temperatuur aan elkaar te vloeien.

Glasblazen aan de oven is een methode waarbij met een stalen pijp vloeibaar glas van ongeveer 1130 graden uit een pot gehaald wordt, het zogenoemde keien. Door de pijp telkens rond te draaien en te vormen met een natte houten vorm (de klots) wordt het glas op de pijp gecentreerd. Door de pijp wordt lucht ingeblazen waardoor het object groeit. Door telkens meer glas te keien wordt de massa vergroot en kan de bel verder worden uitgeblazen. Met een natte krant kan, al rollend op de glasblazersstoel, de vorm van de vaas of het sculptuur met de hand worden aangebracht. Met een zogenoemde benenschaar wordt vervolgens een kerf vlak achter de pijp in de vorm gemaakt. Op dit punt moet de vorm later van de pijp breken. Als de vorm klaar is wordt door een assistent met een klein stukje heet glas een stalen staf (pontil) tegen de bodem gekleefd. De glasblazer koelt de kerf met wat water zodat plaatselijk kleine scheurtjes ontstaan. Met een tik breekt de vorm ter plaats van de kerf, zodat hij slechts nog wordt gedragen door de pontil. Dit heet overnemen van het stuk. Waar het stuk aan de pijp zat is nu een gat. Door inwarmen in een oven op 1200 graden wordt het materiaal weer zacht en kan de opening worden afgewerkt. Als het model klaar is wordt het van de pontil afgetikt en gaat het in de koeloven. Hierin wordt doorgaans in 24 uur beginnend bij 510 graden het glas langzaam gekoeld zodat het materiaal spanningsvrij is en niet meer spontaan kapot kan springen. Het breukvlak van de pontil wordt later weggeslepen en wordt het standvlak van het object.

Informatie gevonden op wikipedia.

Extra informatie

Afmetingen

29 cm hoog bij 21 cm breed

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Yin & Yang glas sculptuur” te beoordelen