Koffie boeket groot

14,95

Voor de echte koffie liefhebber hebben we de koffie boeket groot

Uitverkocht

Beschrijving

Koffie Boeket groot

Ken jij iemand die enorm geniet van een lekker kop koffie? Dan is ons koffieboeket een perfect cadeau voor hem of haar. Deze boeketten bestaan uit verschillende koffies en smaken. Je kunt bij iedere kop koffie genieten van iets lekkers: een bonbon, eclair, frisse pepermunt of krokant koekje. Of je nu voor een groot of een klein boeket gaat, een smakelijke verrassing is het altijd. Niet alleen leuk om te krijgen, maar ook om te geven!

Elk boeket wordt handgemaakt en is dus ook uniek. De basis is uiteraard hetzelfde, maar de kleuren kunnen anders zijn.

Volgens onderzoek wordt koffiedrinken beschouwd als ‘iets’ sociaals en gezelligs. Dus wanneer je bij iemand op koffie bezoek gaat mag een mooi aangekleed boeketje koffie niet missen.

 

Wat kunnen we je vertellen over koffie?

Koffie wordt in veel culturen genuttigd. Eind van de 17e eeuw was dat wel anders, toen werd het slechts door een handjevol mensen gedronken, het was exclusief. Pas toen in begin van de 18e eeuw de prijs wat ging dalen kwamen er steeds meer koffiehuizen en zo werd het van een drankje voor de elite steeds meer een volksdrank. Vanaf 1750 werd het volksdrank nummer één; het verstootte bier van de eerste plaats.

Van boon tot branden

Koffie wordt gemaakt van de ontvelde, gedroogde, geroosterde en gemalen zaden van de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd maar botanisch gezien is dit niet juist. De vrucht van de koffieplant is een steenvrucht. Dat is een vrucht met een dikke harde pit en een dun laagje vruchtvlees. Deze pit (oftewel zaad) lijkt echter sterk op een boon wordt daarom koffieboon genoemd.

De bessen hebben zo’n acht maanden nodig voordat ze rijp genoeg zijn om geplukt te worden. In die acht maanden verkleuren ze van groen naar rood. Voor de duurdere koffie worden de bessen nog weleens selectief geplukt, maar meestal worden alle bessen geplukt, zowel de rode als de groene. Hierna volgt eventueel nog een selectie waarbij de mindere bessen worden weggegooid.

Hierna volgt een stap die het natte proces wordt genoemd. De bessen worden in een bassin met water gedaan. De onrijpe bessen blijven drijven en de rijpe zinken. Wanneer de onrijpe bessen eruit geschept zijn, moet bij de rijpe bessen het vruchtvlees verwijderd worden. Dit wordt gedaan door de bessen onder water door een rooster te persen. Het overige vruchtvlees laat men vervolgens fermenteren, wat een à twee dagen duurt. Hierna worden de pitten machinaal geborsteld tot ze schoon zijn van vruchtvlees.

Daarop volgt het droge proces. De vrijgekomen koffiebonen worden gedroogd in de zon, op een vloer of op een tafel. De bonen moeten om de paar uur omgeroerd worden. Dit is een delicaat proces, aangezien de bonen ook niet té droog mogen worden. Soms worden speciale ovens gebruikt om de bonen te drogen. Oorspronkelijk werd het natte proces overgeslagen en werden de bonen met vruchtvlees en al gedroogd; dit gebeurt ook nu soms nog wel.

Als de bonen gedroogd zijn, worden ze nogmaals geborsteld om de laatste ongewenste laagjes eraf te krijgen. Daarna worden ze gesorteerd op verschillende kwaliteitscriteria en vervolgens “gemelangeerd” (gemengd). Door het mengen van verschillende selecties tracht men een smaak te krijgen die door de jaren heen constant is, voor een bepaalde aankoopprijs.

Hierna volgt het koffiebranden. De bonen worden in een speciale oven geroosterd totdat ze de juiste geur krijgen. Tijdens het roosteren ontstaan zo’n zevenhonderd verschillende chemische stoffen. Een deel van de gebrande bonen wordt gemalen, vacuüm verpakt, en geleverd aan winkels. Een ander deel wordt ongemalen verkocht.

Deze informatie hebben we verkregen via wikipedia.

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Koffie boeket groot” te beoordelen