Het JA-gevoel

21,90

Wat ploeteren we toch vaak tegen de levensstroom in, omdat we geloven dat daarmee stoppen en ontspannen waar we zijn rampzalige gevolgen zal hebben in ons leven. Linda nodigt je in dit boek ‘Het JA-gevoel’ uit om het vechten tegen het leven los te laten en je over te geven aan het leven zoals zich dat ontvouwt.

‘Zo vaak zoeken we geluk waar het niet te vinden is.
Terwijl het al die tijd verpakt is in ons leven.’

 

1 op voorraad

Nog maar 1 op voorraad!

Het JA-gevoel

Het ja-gevoel is een innerlijk weten dat iets klopt. Wanneer je erop koerst, als op een kompas, leidt het je naar innerlijke vrede en vrijheid. Vaak ploeteren we echter tegen deze natuurlijke levensstroom in, op basis van diepgewortelde overtuigingen zoals ‘Ik ben het niet waard’, ‘Ik ben alleen waardevol als ik zus of zo doe’ of  ‘Ik kan het niet’. Linda Rood ontwikkelde het zelfonderzoek ‘Vragen naar Vrijheid‘ waarmee je dit soort overtuigingen kunt doorzien. Met de Vragen naar Vrijheid doorzie je ideeën die over jezelf en het leven hebt, om plaats te maken voor diepe ontspanning. Uniek aan deze vorm van zelfonderzoek is dat het je zowel bevrijdt van beperkende overtuigingen, dat het heelt, en dat het verwerking op gang brengt van oud zeer.

Linda Rood ontdekte het ja-gevoel toen zijzelf een persoonlijke crisis doormaakte. In haar praktijk begeleid zij mensen met het door haar ontwikkelde zelfonderzoek Vragen naar Vrijheid en veranderde er de levens van vele mensen mee. Naast het geven van individuele sessies, organiseert ze ook meditatieve bijeenkomsten, workshops en trainingen.

Een korte inzage uit het boek:

“Elke gedachte waar je geloof aan hecht,
is een beperking en vervorming van de werkelijkheid.
Dit is rationeel prima te begrijpen en je kunt erover filosoferen. Maar wanneer je het werkelijk gaat ervaren, onderzoeken en realiseren verandert het je hele wereld. Zoals het mijn wereld veranderde. Zes jaar geleden ontmoette ik een aantal mensen die mijn begeleiding vroegen om meer vanuit hun hart te leven. Het zijn de mensen wier voorbeelden ik in dit boek beschrijf.
Tegen alle maatschappelijke verwachtingen in kozen ze voor een leven in vertrouwen, innerlijke vrede, vrijheid en overvloed. Ondanks, of misschien wel juist in het middelpunt van de wereldwijde crisis. Ze zetten soms veel op het spel en vertrouwden op de wijsheid van hun hart. Het gaat hier om een bijzonder soort van vertrouwen. Geen naïef vertrouwen dat het leven alleen maar goeds en vreugde brengt. Maar een vertrouwen gebaseerd op de levenservaring dat ‘kiezen’ voor angst en automatische overlevingspatronen tot verdriet, stress en meer van hetzelfde (angst, pijn en verdeeldheid) leidt. En dat kiezen voor vertrouwen, vrede en vrijheid leidt tot meer vertrouwen, vrede en vrijheid. Ze maakten hun keuzen vanuit een diep vertrouwen in de wijsheid van hun hart en tegelijkertijd voelden ze ook een natuurlijke en diepe angst om dit avontuur aan te gaan.
Deze mensen spiegelden mijn eigen diepe verlangen en angst om vanuit mijn hart te leven. Onze ontmoetingen waren een wederzijds bekrachtigende en inspirerende dans. Ik ging een avontuur aan met mijzelf, met hen en met het
leven. Daarbij trok ik alle mij tot dan toe bekende ideeën over mijzelf en het leven in twijfel, zodat ik het leven uit
eigen ervaring kon herontdekken. Het was geen leerproces zoals ik dat tot dan toe had meegemaakt. Ik leerde er niet
iets bij. Het werd eerder een afpelproces waarbij ik alles wat ik voor waar had aangenomen over het leven, mijzelf en
anderen steeds meer zag afbrokkelen. Ik had van tevoren niet kunnen vermoeden wat voor prachtig en wonderbaarlijk avontuur zich zou ontvouwen. Ik kan het nog steeds niet geloven. Vrij snel nadat ik dit avontuur aanging, begon ik met het
schrijven van dit boek, waarmee het onderdeel werd van het avontuur. Ik wist nooit wat ik zou gaan schrijven tot ik pen
en papier pakte of achter de laptop ging zitten en de woorden eruit stroomden. Wat ik beschreef liep steeds parallel
aan wat ik meemaakte, en het verdiepte de ontdekkingsreis. Ik ontdekte dat ik geen controle had op het schrijfproces.
Wanneer ik erop vertrouwde dat alles precies goed was zoals het was, vloeiden de woorden vanzelf op het juiste
moment op papier. Wanneer er geen inspiratie of woorden waren, wist ik dat het goed was. Wanneer ‘ik’ als persoonlijkheid wilde schrijven, kon ik naderhand het hele stuk in de prullenbak doen. In die delen zat geen sprankeling, geen licht. Het deed me gaandeweg steeds meer realiseren dat wat voor het schrijfproces gold, ook voor de rest van het leven opging. Steeds diepgaander besefte ik dat ik geen werkelijke controle had over mijn leven en dat overgave het sleutelwoord was. Ik ontdekte dat het leven vanuit zichzelf de ‘goede’ kant op stroomt. De kunst is om de levensstroom te volgen en de levensstroom te zijn, in plaats van ertegenin
te ploeteren vanuit de wereld van de persoonlijkheid.
Toen ik in deel 2 belandde, ontdekte ik de Vragen naar Vrijheid. Ik sta nog iedere dag versteld van de diepgaande werking die het meditatief zelfonderzoek heeft. In deze vragen komt de belangrijkste wijsheid terug die ik heb opgedaan in de vele opleidingen en spirituele therapieën die ik volgde. Het is echter ontdaan van alle ingewikkeldheid, zoals het leven ook mij ontdeed van alle ingewikkelde theorieën over het leven.

Parallel lopend aan dit avontuur veranderden de aard en omstandigheden van mijn baan. De werkzaamheden sloten
daardoor steeds minder bij me aan. Mijn werk was lange tijd een veilige en bekende haven geweest, evenals een bron van
inkomen en zekerheid, en deze kanteling riep dan ook diepe gevoelens van angst op. Ik dreigde de zekerheden waaraan ik
grip en identiteit ontleende te verliezen. Deze angst versus het besef dat ik trouw wilde zijn aan mijn ware natuur stuwde me
naar aanvaarding en overgave, iets wat ik met regelmaat vreselijk eng en pijnlijk vond. Ik ben echter zo dankbaar dat het
leven mij deze ervaring gaf. Door deze en andere ervaringen kon ik mijn pad naar innerlijke vrede en vrijheid ontdekken.
Iets wat ik uit mezelf waarschijnlijk uit de weg was gegaan. Ik kon nu niet anders dan mezelf ontmoeten in het licht van
de waarheid – hoewel ik, uit angst, mijn uiterste best deed om vrede en vrijheid zo lang mogelijk tegen te werken, zoals
ik dat bij veel mensen heb zien gebeuren. Het geeft niet, het leven is groter dan je beperkte persoonlijkheid en het zal je
helpen en je ondersteunen. Het zijn zowel angstige of pijnlijke gedachten als de kracht van het leven zelf wat je door je hele persoonlijkheid heen perst. Tot je iedere hoek en kier ervan wilt verlichten met je essentie. Tot je werkelijk en volledig bereid bent los te laten. Omdat je het beu bent om tegen jezelf of anderen te vechten, jezelf (of anderen) te ontkennen of te onderdrukken. Omdat je het beu bent om in verdeeldheid te leven. Moegestreden tot het punt van opgeven. Dan is een keerpunt mogelijk.
De richtingwijzer naar je ware natuur en hart is van een pure eenvoud. Je hoeft alleen maar te luisteren naar en te vertrouwen op het ja- en nee-gevoel in jezelf. Dit geeft je een kompas waar je blindelings op kunt vertrouwen en dat je naar het beste van jezelf en het leven leidt. Ik wil je in het volgende hoofdstuk deelgenoot maken van het proces van Elise. Het was onder andere haar proces dat mij het laatste zetje gaf om zelf ook het diepe in te springen.”

Linda Rood:

Een zoektocht

Ik ben Linda Rood en woon met mijn vriend en onze twee kinderen in Groningen. Lange tijd was ik op zoek naar innerlijke vrede en vrijheid wat mij op het pad van spiritueel ontwaken bracht. Op mijn zoektocht kwam ik langs vele prachtige methoden en inspirerende spiritueel leraren en opleiders. Ik heb opleidingen afgerond in onder andere maatschappelijk werk, transpersoonlijke therapie, intuïtieve ontwikkeling, healing, werken met familie opstellingen, mindfulness, emdr en relatietherapie. Ik volgde retraites bij onder andere Adyashanti en ik verslond boeken op het gebied van spiritualiteit en heling. Het heeft me allemaal mede gevormd tot de mens die ik ben. Ruim achttien jaar werkte ik met veel plezier en bezieling als transpersoonlijk therapeut en als maatschappelijk werkster bij het algemeen maatschappelijk werk. Ik leerde er veel over lijden, de oorzaken van lijden en uiteindelijk de laatste jaren dat ik als maatschappelijk werkster werkte ook over het ontwaken uit lijden.

Einde van een zoektocht

De zoektocht naar spiritueel ontwaken bracht me terug waar ik begon. Bij mijzelf. Na verlichtingservaringen durfde ik het uiteindelijk aan om alle opgedane (spirituele) ideeën los te laten, zodat ik mijn eigen waarheid kon ontdekken. Zonder houvast van ideeën en leefwijzen van anderen, hoe wijs of verlicht de ander ook mocht zijn. Voor mij was dat een grote sprong. Ik was iemand met een ondertoon van angst voor het leven en ik vond het moeilijk houvast los te laten. Hoe meer ik echter losliet en het ja-gevoel volgde, hoe meer het leven mijn leermeester werd en zijn wonderen, onvoorwaardelijke liefde en overvloed prijsgaf. In deze periode begon ik met het schrijven aan het boek ‘Het Ja-gevoel’

De Vragen naar Vrijheid

Ondanks dat innerlijke vrede toenam merkte ik dat sommige patronen zich hardnekkig bleven herhalen in mijn leven en dat die mijn vrije bewustzijn konden kapen. Ik had menig spiritueel leraar horen vertellen over het belang van zelfonderzoek en het doorzien van overtuigingen en ik voelde tot in iedere vezel van mijn wezen dat dit waarheid was. Ik wist alleen niet hoe. Niet door erover na te denken, maar hoe dan? Tot het leven me op een dag verraste door me een ingeving te laten volgen. Dit was de dag dat ik het zelfonderzoek de ‘vragen naar vrijheid’ ontwikkelde. Kon het zo eenvoudig zijn? Blijkbaar wel. Hoewel ik de Vragen naar Vrijheid in eerste instantie ontwikkelde voor mijzelf begon ik er al vrij snel ook andere mensen mee te begeleiden. Het bleek een bron van heling en inspiratie in zowel mijn leven, als in die van vele anderen. Daar waar zorgen, angsten, gedachte- en gewoontepatronen mijn leven voor een groot deel hadden bepaald, was nu ruimte voor innerlijke vrede en de ‘Ja’ dat alles omvat. Een zich eindeloos verdiepend proces.

Afbeelding van Linda Rood

Mijn hart volgen

Eind 2014 besloot ik mijn ja-gevoel te volgen door te stoppen met mijn werk als maatschappelijk werkster en therapeut om volledig de flow te kunnen volgen. Naast het individueel begeleiden van mensen organiseer ik regelmatig bijeenkomsten waarin ik mensen meeneem in de stilte van zijn, en waarin ik mensen leer hoe ze zelf de Vragen naar Vrijheid kunnen onderzoeken.

 

Extra informatie

Afmetingen 23 × 15 × 3 cm

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Het JA-gevoel” te beoordelen